Tuincoach

Hier is een verslag over het realiseren van een eetbare siertuin, uitgevoerd met minimale middelen. Dit kan overal!

In juli 2018 zijn wij begonnen met het aanleggen van de tuin rondom een huis in Limmen. Helemaal onderaan staan de foto’s van het huis zoals het op funda stond. Inmiddels staan er heel veel planten en boompjes op minimale ruimte. Ze groeien geweldig dankzij optimale plantenvoeding en door het kiezen van de juiste combinaties! Ze moeten allemaal nog groeien, maar het begin is er zeker!

Een zandbak is onmisbaar in een natuurlijke tuin voor kinderen, maar hoe doe je dat als je maar een paar vierkante meter tuin hebt? In een hoekje wat paaltje ingraven en zand op de tegels, anders graven de kinderen tot aan het grondwater en heb je een bende. In plaats van een deksel gaat er een net overheen zodat de katten er niet in poepen.
Ieder hoekje krijgt heel veel planten, een mix uit fruit en bloemen. Hier zie je petunia’s, daarnaast zijn aardbeien (je ziet ze op de foto niet, ze staan achter de stoeltjes, daglelies (ze gaan binnenkort bloeien) en daarachter geum (bloeit al weken en kan binnenkort terug gesnoeid voor nog een bloeifase), tussenin een bessenstruik en erachter een vijg. De bloembakken zijn ingezaaid met bloemen en er staan diverse muntstekjes in voor de thee. De munt gaat binnenkort helemaal over de bakken groeien, dan zie je niet meer hoe lelijk de bakken zijn.
In het midden een appelboom en natuurlijk een stukje grasveld. Gras is ook onmisbaar in de tuin als je jongere kinderen hebt, het voelt zo goed om er met blote voeten overheen te lopen. Het was een ware uitdaging om het gras aan te leggen, want iedereen loopt er overheen, niemand loopt over de stenen. Dat strookje is natuurlijk ook heel smal. In het midden staat een appelboom die bij andere mensen weg moest. Hij is sterk terug gesnoeid en doet het wonderbaarlijk goed. Dit jaar een paar appelen en volgend jaar heel veel. Dit alles kan alleen maar met de juiste plantenvoeding. De tuincoach maakt een ‘biostimulator’, een mix uit vermicompost, lavameel en kruidenpreparaten.
Een beeldig bordertje met aardbeien, bloemen, kruiden en fruit. Het moet allemaal nog groeien en dat komt helemaal goed. In plaats van een harde afscheiding is er gekozen voor ronde keien. Het sluit de aarde op en staat mooi nonchalant. De kinderen vinden het ook leuk om af en toe een steen te pakken en ergens anders neer te leggen. Een tuin, zeker met jonge kinderen, is altijd in beweging.
De moestuin! Een strookje naast het huis waar je net aan kan lopen, iets meer dan een meter breed is de moestuin geworden. De tuin ligt op het zuiden en alles groeit voorspoedig. De grootste ‘vijand’ van de planten is peuter Kaya. Hij oogst alles als we het toelaten, groene aardbeien, kleine appelen en sowieso alle bloemen. Allerlei andere keien, die eerder in de voortuin lagen zijn hergebruikt als opsluiting van de aarde en het pad is natuurlijk weer van gras. Ook hier een combinatie van heel veel planten op kleine ruimte, die het heel goed doen. Binnenkort zijn er ook heel veel tomaten. De tomatenplantjes zijn stekjes van een grote tomaat in pot op de veranda.
Nog een foto van de moestuin. De snijbiet is mooi doorgeschoten en gaat bloeien, dat is fijn voor de insecten en straks zijn er zaadjes voor nieuwe planten. Daarnaast staan heel veel stekjes. De tuinbonen hebben heel mooi gebloeid en maken tuinbonen, die we lekker vers oogsten. Erachter een fruitboom en nog meer stekjes en daarachter de stokrozen, die binnenkort bloeien. Bloemen en groenten door elkaar zijn heel mooi en maken je tuin gezond!
De voortuin. Verleden jaar lagen er nog grindtegels, deze zijn vervangen voor natuursteen, dat we gratis mochten ophalen. Het was nogal een werkje om het te leggen, maar het is gelukt. In de pot een olijfboom met volop jonge olijven. Wij snoeien de boom ieder jaar een beetje meer terug zodat hij compact blijft. Aan de linker kant een klimhortensia die prachtig gebloeid heeft en nu heel mooi glanzend groen blad heeft. Overal ook wat wilde bloemen voor de insecten en om de grond gezond te krijgen.
Nog een foto van de voortuin met een vijg die vijgen draagt en heel veel kruiden en bloemen. Snoeien is belangrijk als je een tuin met weinig ruimte hebt. Door de juiste snoei krijg je heel veel oogst en hebben alle planten voldoende ruimte.

Er zijn nog allerlei plannen voor de toekomst. De moestuin krijgt nog meer fruit, vooral veel klimmers. Recent zijn overal passiebloemen-stekjes in de grond gezet. Die hadden we voorgekweekt op het zonnetuintje. Volgend jaar zorgen ze om de paar meter voor een spectaculaire verticale groei. Dit alles rondom het huis, zodat de basisstructuur steeds weer terug komt. Wij houden jullie op de hoogte van het nieuws.

Met deze foto’s stond het huis met tuin te koop op funda in juli 2018. Er zijn jammer genoeg geen foto’s meer van de voortuin met de grindtegels. Maar goed, we willen ook helemaal geen oude foto’s bekijken, we willen gezonde groei & bloei zien.