Zaadbommen

Samen maken we de wereld mooi, met zaadbommen 🙂 

Na jaren experimenteren met de juiste ingrediënten en hoeveelheden is het gelukt!

Groene Passie heeft een pakketje gemaakt zodat je makkelijk zaadbommen zelf kan maken. Ideaal om samen met kinderen te doen! 

Zaadbommen zijn ooit uitgevonden om woestijnen te begroenen. De zaadbommen worden gemaakt en vlak voordat het gaat regenen op de droge grond gegooid. Als het dan regent kan er iets ontkiemen, terwijl mensen er dan niet kunnen komen. In Nederland worden ze graag gebruikt door ‘guerilla gardeners’ omdat je op die manier snel en onopvallend hele leuke resultaten kan krijgen. 

Het pakketje bestaat uit witte klei (Bentoniet), een kokostablet en een zadenmengsel. Je maakt ongeveer 50 bommen (balletjes) met een pakket. In Nederland zijn ze vooral leuk als activiteit met kinderen en mensen die nog graag spelen. Je kan met de zaadbommen prachtige boeketten in potten kweken, maar ook stukjes aarde die om welke reden dan ook omgehaald zijn inzaaien. Gewoon zaden strooien werkt minder goed. Bij de zaadbommen is er veel meer kans op groei omdat de grond er al bij zit!

Met een pakketje maak je ongeveer 50 zaadbommen van 1,5 – 2 cm doorsnee. Verwerk alles direct en droog de balletjes meteen, bijvoorbeeld in een kartonnen doos op een warme plek, zodat ze niet direct ontkiemen. Na een weekje zijn de zaadbommen klaar om te gebruiken (dat kan in principe ook direct) of om te bewaren. 

Hieronder zie je een aantal foto’s over de werkwijze: 

Neem een ruime kom en doe het cocostablet in de kom. Voeg 250 ml water toe en wacht een paar minuten. 

De cocos zwelt op en je hebt een mooie hoeveelheid potgrond.

Strooi de zaden op de potgrond. 

 

 

 

 

 

 

Voeg het zakje met witte klei toe en kneed de mix een paar minuten zodat je een bal krijgt, net zoals je brood zou kneden. Dit is het resultaat: 

bal maken

Je hebt nu een flinke bal, die je kan onderverdelen in meerdere porties, zodat je meerdere mensen aan het werk/spel kan zetten.

balletjes drogen
Hier liggen de balletjes te drogen in een kartonnen doos. Zorg voor een warme plek, zodat ze snel drogen. De balletjes hoeven niet perfect rond te zijn! Uiteraard mag de perfectionist zijn best doen om wel perfect ronde balletjes te maken 🙂

Als ze droog zijn bewaar je ze of je gaat op pad om de buurt mooier te maken. Stop ook een paar zaadbommen in een hele grote pot (niet te diep, de helft in de aarde, de helft erboven), uiteraard met biologische potgrond. Dan krijg je indrukwekkende boeketten in de pot. Knip steeds de uitgebloeide bloemen weg, dan komen er nog veel meer!

Wat er uit de mix komt is een verrassing. De basis bestaat uit zonnebloemen & goudsbloemen plus zaden van charmante ouderwetse moestuinbloemen en/of kruiden. De zonnebloemen en goudsbloemen worden gekocht bij biologische bedrijven. De andere zaden komen van het duinlandje en/of het zonnetuintje van Bea, die haar best doet om de juiste biodiversiteit in stand te houden door het behouden van belangrijke soorten. 

Variatie: laat mensen ook gerust andere vormen maken, zoals een hartje of de letter van zijn/haar naam. Je kan de mix ook uitrollen tussen twee vellen bakpapier. Als je geen deegroller hebt kan je een fles of recht glas gebruiken. Met koekjesvormpjes kan je de leukste vormen maken, die je ook weer met kleurstof voor levensmiddelen kan beschilderen. Maak de ‘plaat’ niet te dik, hooguit een centimeter, anders ontkiemen de zaden vroegtijdig. 

Zaadbommen-pakketjes zijn ook leuk voor feestelijke gelegenheden, zoals een geboorte of bruiloft. De zaadbommen worden van tevoren gemaakt en hebben daardoor een persoonlijke boodschap. 

Wil je ook met zaadbommen aan de slag? Mail dan even naar bea@groenepassie.nl voor meer informatie.